Wat doet een slotenmaker

Wat doet een slotenmaker

 

Het beroep slotenmaker is eeuwenoud beroep. Toch is het vak van de slotenmaker met de tijd meegegaan en is er in de loop der jaren veel veranderd binnen dit werkgebied. Een slotenmaker is meer dan alleen de man die je helpt wanneer je je sleutels bent verloren of de man die je sloten vervangt. Kijk maar eens slotenmaker Molsberger in Soest, die continue bezig zijn met het verbeteren van hun dienstverlening.

 

Sloten-expert

 

Het mag voor zich spreken dat een slotenmaker een expert is op het gebied van alles wat met sloten te maken heeft. Je kunt door de slotenmaker je sloten van je huis laten vervangen of extra beveiliging op deuren en ramen aan laten brengen. Tegenwoordig wordt een slotenmaker ook gevraagd mee te gaan met een deurwaarder wanneer deze beslag op de inboedel gaat leggen of een woning moet ontruimen. Wanneer de bewoner niet zelf open doet, zal de slotenmaker onder toeziend oog van een hulpofficier van Justitie de woning openbreken. Daarna zal hij nieuwe sloten plaatsen.

 

Inbraakpreventie

Een slotenmaker is onderhand ook de persoon die je alles kan vertellen over inbraakpreventie. Wanneer je wilt weten of je huis goed beveiligd is en waar er verbeterpunten liggen, zal de slotenmaker de beveiliging van je huis gaan analyseren. Wanneer er sprake is van een zwakke beveiliging, zal hij je vertellen waar er aanpassingen dienen plaats te vinden. Tevens kan hij de aanpassingen ook voor je uitvoeren. Een slotenmaker is inmiddels ook gespecialiseerd in alarmsystemen. Hij kan precies kijken wat er bij je huis past en zal deze voor je aanleggen.

 

Hoe wordt je een slotenmaker

 

Helaas is er geen specifieke opleiding tot slotenmaker die je kunt volgen. Je zult in de leer moeten bij een echte slotenmaker. Hij of zij kan je de kneepjes van het vak leren. Voordeel hiervan is dat je het geleerde direct in de praktijk brengt. Op deze manier krijg je sneller grip op de materie. Ook kun je op deze manier de dingen waar je tegen aan loopt, direct bespreken. Het is wel handig om je kennis te verbreden. Dit doe je door naast je praktijkopleiding tot slotenmaker bijvoorbeeld nog een opleiding tot timmerman te volgen. Het vak van de timmerman en de slotenmaker zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het is dan ook handig om in hoofdlijnen het vak van de timmerman te verstaan. Een slotenmaker kan in loondienst werken, maar meestal werkt hij of zij als zelfstandige. Het is dan ook van belang om enig zakelijk inzicht te hebben wanneer je kiest voor het vak van slotenmaker als ZZP-er.